+381 11 3618 166 [email protected]
+381 11 3618 166 [email protected]

Angkor Wat, monumentalni hramski kompleks smešten u Kambodži, jedno je od najčudesnijih dostignuća u oblasti arhitekture i umetnosti. Ovaj impresivni kompleks, koji se prostire na površini od preko 400 kvadratnih kilometara, predstavlja vrhunac Khmer arhitekture i kulture. U ovom opsežnom eseju, istražićemo istoriju, arhitekturu, religijsku važnost i kulturni uticaj Angkor Wata, duboko zaranjajući u ovu izuzetnu svetinju.

Angkor Wat, što znači “grad hrama”, nalazi se u severnom delu Kambodže, blizu grada Siem Reap. Ovaj izvanredni kompleks je deo većeg arheološkog područja poznatog kao Angkor, koji obuhvata razne hramove, palate i komplekse iz perioda Khmer carstva. Angkor Wat se smatra najvećim hramom unutar ovog kompleksa i jednim od najznačajnijih spomenika iz drevnog sveta.

Istorija Angkor Wata

Angkor Wat je izgrađen tokom vladavine kambodžanskog kralja Suryavarmana II, koji je vladao od 1113. do 1150. godine. Izgradnja kompleksa trajala je oko 37 godina i bila je monumentalno preduzeće koje je zahtevalo ogromne resurse i radnu snagu. Iako je prvobitno bio posvećen hinduističkim bogovima, kasnije je pretvoren u budistički hram.

Hram je posvećen bogu Višnju, hinduističkom bogu očuvanja, i izgrađen je u čast kralja Suryavarmana II. Angkor Wat predstavlja arhitektonsko i umetničko remek-delo tog vremena i jedan od najvažnijih simbola kambodžanske kulture.

Jedna od najimpresivnijih karakteristika Angkor Wata je njegova arhitektura. Kompleks je izgrađen u klasičnom khmer stilu, poznatom po svojim visokim tornjevima, bas-reljefima i preciznoj simetriji. Glavni toranj Angkor Wata, poznat kao “Centralni toranj”, doseže visinu od preko 65 metara i dominira horizontom.

Unutrašnjost hrama krije bogato ukrašene galerije, hodnike i dvorane. Zidovi kompleksa su prekriveni bas-reljefima koji prikazuju različite scene iz hinduističkih epova kao što su Mahabharata i Ramajana. Ovi bas-reljefi predstavljaju remek-dela umetnosti i pružaju uvid u mitologiju i religiju tog vremena.

Jedan od najupečatljivijih trenutaka u unutrašnjosti hrama je zalazak sunca. Angkor Wat je poznat po svojoj sposobnosti da stvori čarobne prizore kada sunce zalazi iza glavnog tornja, stvarajući slikovite siluete i refleksije na okolnim vodama. To je trenutak koji privlači hiljade posetilaca svake godine.

Religiozna važnost

Angkor Wat je prvobitno izgrađen kao hinduistički hram posvećen bogu Višnju. Međutim, u 13. veku, Kambodža je prešla na budizam, a Angkor Wat je postao budistički hram. Danas je aktivno mesto budističkog štovanja, i mnogi monasi i vernici dolaze ovde da meditiraju i mole se.

Hram takođe ima veliki duhovni značaj za kambodžanski narod. Tokom vladavine Crvenih Kmera, hram je pretrpeo oštećenja i zanemarivanje. Međutim, posle pada Crvenih Kmera, obnova i očuvanje Angkor Wata postali su prioriteti za Kambodžu i međunarodne organizacije.Angkor Wat nije samo fizička građevina; on predstavlja srce i dušu kambodžanske kulture. Ovaj hram je duboko ukorenjen u kolektivnom pamćenju i identitetu kambodžanskog naroda. Njegova slika često se pojavljuje na zastavama, novčanicama i drugim simbolima zemlje.

Osim toga, Angkor Wat ima značajan uticaj na svetsku arhitekturu i umetnost. Njegova jedinstvena arhitektura i stil inspirisali su mnoge umetnike, arhitekte i dizajnere širom sveta. Taj uticaj se vidi u raznim umetničkim delima i građevinama koje su inspirisane khmer arhitekturom.

Turizam i Očuvanje

Angkor Wat danas privlači milione posetilaca iz celog sveta. Kao UNESCO-ova Svetska baština, hram je pod zaštitom i trud se ulaže kako bi se očuvao njegov izuzetan kulturni i istorijski značaj. Ipak, povećani turizam i saobraćaj postavljaju izazove u očuvanju ove izvanredne svetinje.

Kambodžanske vlasti zajedno sa međunarodnim partnerima nastoje očuvati Angkor Wat putem različitih mera, uključujući restrikcije na pristup određenim delovima kompleksa i obavezu da posetioci poštuju određena pravila ponašanja. Cilj je sačuvati ovaj dragoceni spomenik za buduće generacije.

Angkor Wat predstavlja ne samo arhitektonsko i umetničko čudo, već i živuću testament kambodžanske istorije i kulture. Njegova impozantna prisutnost, bogatstvo detalja i duhovna važnost čine ga jednim od najupečatljivijih spomenika na svetu. Angkor Wat ostaje izvor divljenja i inspiracije za sve koji ga posete i duboko je ukorenjen u srce i dušu Kambodže.

Leave a Reply

Imate pitanje??

Nemojte se ustručavati da nas pozovete. Mi smo tu za Vas i rado ćemo Vam dati savet i pomoć.

+381 11 3618 166
+381 11 3618 167

[email protected]

Najnoviji postovi

f tut a 20151130 scaled
Tutankhamun – simbol Egipta
3. oktobar 2023.
6d5b4831 ff23 4333 979f c3ac66e9d114 egypt giza pyramids camel train ss large
PUTOVANJE EGIPTOM: otkrivanje stare civilizacije
3. oktobar 2023.

Zašto CD Travel?

  • Najbolje cene
  • Uvek dostupni 24/7
  • Ekskluzivne ture i destinacije
  • Podrška tokom putovanja