+381 11 3618 166 [email protected]
+381 11 3618 166 [email protected]
Pošaljite upit
upit -skup
Saglasnost za obradu podataka
Belgrade
Current weather
Cloudiness-
-
-
Forecast
Rain chance-
-
-
Forecast
Rain chance-
-
-
Forecast
Rain chance-
-
-
Forecast
Rain chance-
-
-
Forecast
Rain chance-
-
-
Forecast
Rain chance-
-
-
Forecast
Rain chance-
Save To Wish List

Adding item to wishlist requires an account

2980

Dodaj u kalendar

Zašto CD Travel?

  • Najbolje cene
  • Uvek dostupni 24/7
  • Ekskluzivne ture i destinacije
  • Podrška tokom putovanja

Imate pitanje??

Nemojte se ustručavati da nas pozovete. Mi smo tu za Vas i rado ćemo Vam dati savet i pomoć.

+381 11 3618 166
+381 11 3618 167

[email protected]

Najnoviji postovi

6d5b4831 ff23 4333 979f c3ac66e9d114 egypt giza pyramids camel train ss large
PUTOVANJE EGIPTOM: otkrivanje stare civilizacije
3. oktobar 2023.
petak

01. mart 2024.

TERAPIJA UDARNIM TALASIMA (SHOCK WAVE TERAPIJA) U REHABILITACIJI

0

Veliko nam je zadovoljstvo da Vas pozovemo na akreditovani nacionalni simpozijum Udruženja za fizikalnu i rehabilitacionu medicinu Srbije pod nazivom „Terapija udarnim talasima (Shock Wave terapija) u rehabilitaciji“, koji će se održati u Hotelu Moskva,, Balkanska 1, Beograd, 01. marta 2024. god.

Ova inovativna terapija donosi revolucionarne rezultate u poboljšanju rehabilitacije različitih muskuloskeletnih i ortopedskih stanja. Naši eminentni gosti i stručnjaci će popdeliti najnovija istraživanja, klinička iskustva i rezultate primene terapije udarnim talasima. Razgovaraćemo o uspešnim slučajevima primene, potencijalnim indikacijama, i budućim pravcima istraživanja. Simpozijum je prilika za razmenu znanja, umrežavanje i produbljivanje razumevanja ove efikasne terapeutske metode.

Nacionalni simpozijum je u procesu akreditacije za doktore sa 8 poena i za pasivno učešće sa 4 poena. Očekivani broj prisutnih je do 120. Molimo Vas da rezervišete svoje mesto na vreme, kako bismo zajedno doprineli unapređenju rehabilitacije i podigli nivo stručnosti u ovom sve značajnijem polju medicinske prakse. Radujemo se Vašem prisustvu i plodnoj razmeni ideja.

shockwave

Program

kliknite ovde da skinete program skupa u PDF formatu

Poziv

kliknite ovde da skinete POZIV ZA UČEŠĆE u PDF formatu

Evedencioni list

kliknite ovde da skinete EVIDENCIONI LIST u PDF formatu

Evaluacioni list

kliknite ovde da skinete EVALUACIONI LIST u PDF formatu

Raspored
Predavanja

09:00 - 09:15

Uvodna reč

Terapija udarnim talasima (Shock Wave terapija) postaje sveprisutna u rehabilitaciji kao inovativna metoda za tretiranje različitih stanja. U ortopediji, udarni talasi se primenjuju za ublažavanje bola i poboljšanje funkcionalnosti kod tendinopatija, kao i za tretman osteoartritisa. U fizikalnoj terapiji, koriste se za smanjenje miofascijalnih bolova i poboljšanje pokretljivosti mišića. Ova terapija pospešuje regeneraciju tkiva, poboljšava cirkulaciju krvi i smanjuje upalu. Ona se sve više istražuje i u neurorehabilitaciji za tretman spasticiteta i neuroloških poremećaja. Ključ uspeha leži u prilagođavanju parametara terapije individualnim potrebama pacijenta, omogućavajući personalizovan pristup rehabilitaciji. Udarni talasi pružaju neinvazivnu alternativu tradicionalnim metodama, otvarajući vrata efikasnim tretmanima i poboljšavajući kvalitet života pacijenata u procesu rehabilitacije.

Milica Lazović Milica Lazović
09:15 - 09:55

Fizicki principi i biološki efekti udarnih talasa.

Udarni talasi, poznati i kao šok talasi, su mehanički talasi visoke energije koji se koriste u različitim medicinskim i terapeutskim aplikacijama. Fizika udarnih talasa zasniva se na principu generisanja intenzivnih talasnih pritisaka koji se brzo šire kroz tkivo. Ovi talasi su često primenjivani u lečenju različitih stanja, poput osteoartritisa, tendinitisa i drugih oboljenja mišićno-skeletnog sistema. Biološki efekti udarnih talasa uključuju poboljšanje cirkulacije, stimulaciju regeneracije tkiva i smanjenje upale. Osim toga, udarni talasi se koriste u razbijanju kamenaca u bubrezima, što predstavlja neinvazivnu alternativu hirurškim zahvatima. Važno je naglasiti da primena udarnih talasa zahteva pažljivu kontrolu intenziteta i frekvencije kako bi se postigao željeni terapijski efekat, a istovremeno minimizirali potencijalni neželjeni efekti. Fizikalni principi udarnih talasa nude perspektivu efikasnog lečenja sa minimalnim invazivnim procedurama, čime se otvaraju nova polja istraživanja u domenu fizioterapije i medicinske tehnologije.

Una Nedeljković Una Nedeljković
09:55 - 10:15

Vrste udarnih talasa i osnovni parametri preskripcije

Udarni talasi predstavljaju ključan element u medicinskim i terapeutskim primenama, a razlikuju se po svojim karakteristikama i efektima. Tri osnovne vrste udarnih talasa su fokusirani, difuzni i radijalni. Fokusirani udarni talasi se koriste u preciznim terapijama, koncentrišući energiju u određenom području. Difuzni udarni talasi se primenjuju za šire regije tkiva, dok su radijalni talasi distribuirani sa površine prema unutra. Osnovni parametri preskripcije udarnih talasa uključuju energiju, frekvenciju i dubinu prodora. Energija talasa direktno utiče na terapeutski efekat, dok frekvencija određuje brzinu talasnog ciklusa. Dubina prodora zavisi od karakteristika tkiva i može se prilagoditi za različite terapeutske potrebe. Pravilna kombinacija ovih parametara omogućava prilagođavanje terapije specifičnim potrebama pacijenta, čime udarni talasi postaju snažan alat u tretmanima raznih medicinskih stanja. Važno je strogo poštovati preporučene parametre kako bi se postigao optimalan terapeutski efekat i izbegle potencijalne neželjene reakcije.

Una Nedeljković Una Nedeljković
10:15 - 10:35

Udarni talasi u lecenju tendinopatija GE- tendinopatije rotatorne manzetne

Udarni talasi predstavljaju inovativnu terapeutsku metodu u lečenju tendinopatija, posebno u slučaju tendinopatija rotatorne manžetne ramena. Ovaj pristup se zasniva na principu generisanja mehaničkih talasa visoke energije koji prodiru u zahvaćeno tkivo, podstičući regeneraciju i smanjenje upale. Kada su u pitanju tendinopatije rotatorne manžetne, udarni talasi imaju sposobnost poboljšanja cirkulacije krvi, stimulišući lokalni metabolizam i ublažavajući bol. Osim toga, ova terapija podstiče stvaranje novog kolagena, što može doprineti jačanju oštećenih tkiva. Važno je naglasiti da primena udarnih talasa zahteva preciznu dijagnozu i prilagođavanje parametara terapije prema individualnim potrebama pacijenta. Kroz sveobuhvatan pristup, udarni talasi postaju efikasan adut u tretmanu tendinopatija rotatorne manžetne, nudeći nadu za ublažavanje simptoma i poboljšanje funkcionalnosti pogođenog ramena.

Marija Hrković Marija Hrković
10:35 - 10:55

Diskusija

10:55 - 11:15

Udarni talasi u lecenju tendinopatija GE- lateralni i medijalni epikondilitis, karpal tunel sindrom

Udarni talasi su pokazali značajan terapeutski potencijal u lečenju tendinopatija, uključujući lateralni i medijalni epikondilitis, kao i karpal tunel sindrom. Kod lateralnog epikondilitisa, udarni talasi mogu smanjiti bol i upalu u području lakta, poboljšavajući regeneraciju oštećenih tetiva. U medijalnom epikondilitisu, terapija udarnim talasima fokusira se na smanjenje iritacije tetiva oko unutrašnjeg lakta. U slučaju karpal tunel sindroma, udarni talasi se koriste za poboljšanje cirkulacije i smanjenje pritiska na nerv u zoni zgloba. Ovi talasi podstiču regeneraciju tkiva, pružajući olakšanje od bolova i trnjenja u ruci. Kroz pažljivo doziranje udarnih talasa, terapeuti mogu prilagoditi tretmane individualnim potrebama pacijenata, čime ova metoda postaje efikasan neinvazivan pristup lečenju tendinopatija i srodnih sindroma.

Tamara Filipović Tamara Filipović
23:15 - 11:35

Udarni talasi u lečenju tendinopatija DE- tendinopatija gluteusa, patelarna tendinopatija, sindrom trkačke potkolenice

Udarni talasi predstavljaju inovativnu terapijsku opciju u lečenju tendinopatija donjeg ekstremiteta, uključujući tendinopatiju gluteusa, patelarnu tendinopatiju i sindrom trkačke potkolenice. Kod tendinopatije gluteusa, udarni talasi se fokusiraju na podsticanje regeneracije oštećenih tetiva, smanjenje upale i poboljšanje funkcionalnosti mišića gluteusa. U slučaju patelarne tendinopatije, udarni talasi mogu pospešiti regeneraciju patelarnog tetiva, smanjiti bol i poboljšati pokretljivost kolena. Kada je reč o sindromu trkačke potkolenice, ova terapija može pomoći u smanjenju napetosti u mišićima i tetivama donje noge, ublažavajući bol i sprečavajući dalje povrede. Uprkos potrebama za daljim istraživanjima, udarni talasi obećavaju kao neinvazivna metoda lečenja tendinopatija, pružajući nadu za ublažavanje simptoma i poboljšanje funkcionalnosti pacijenata s ovim stanjima donjih ekstremiteta. Prilagodljivost terapije udarnim talasima omogućava prilagođavanje tretmana individualnim potrebama pacijenata.

Emilija Dubljanin Raspopović Emilija Dubljanin Raspopović
11:35 - 11:55

Udarni talasi u lečenju tendinopatija DE- tendinopatija Ahilove tetive, plantarna fasciopatija, Mortonov neurinom

Udarni talasi su postali značajan deo lečenja tendinopatija na donjim ekstremitetima, uključujući tendinopatiju Ahilove tetive, plantarnu fasciopatiju i Mortonov neurinom. Kod tendinopatije Ahilove tetive, udarni talasi mogu povećati cirkulaciju, stimulisati regeneraciju tetiva i smanjiti upalu, pružajući olakšanje od bola. U lečenju plantarne fasciopatije, udarni talasi se fokusiraju na smanjenje tenzije u plantarnoj fasciji i poboljšanje fleksibilnosti stopala, čime se smanjuje bol i povećava funkcionalnost. Kod Mortonovog neurinoma, udarni talasi mogu doprineti smanjenju pritiska na nerv u predelu stopala, smanjujući bol i trnjenje. Kroz precizno doziranje i prilagodljivost, udarni talasi postaju sveprisutna terapeutska opcija u tretmanu tendinopatija na donjim ekstremitetima, nudeći pacijentima nadu za oporavak i poboljšanje kvaliteta života. Važno je pridržavati se individualnih potreba pacijenata kako bi se postigao optimalan terapeutski efekat.

Emilija Dubljanin Raspopović Emilija Dubljanin Raspopović
11:55 - 12:15

Diskusija

12:15 - 12:45

Kafe pauza

12:45 - 13:05

Udarni talasi u drugim indikacijama- miofascijalni bolni sindrom i gonartroza

Udarni talasi su takođe pronašli primenu u lečenju miofascijalnog bolnog sindroma i gonartroze, pružajući alternativnu terapiju sa značajnim terapeutskim potencijalom. Kod miofascijalnog bolnog sindroma, udarni talasi se primenjuju na tačno određenim mestima gde se nalaze tačke bola, često povezane sa zategnutim mišićima i osetljivim fascijama. Ova terapija može pomoći u smanjenju bolova, poboljšanju mišićne funkcije i smanjenju tenzije u miofascijalnom tkivu. Što se tiče gonartroze (osteoartritisa kolena), udarni talasi se koriste kako bi stimulisali regeneraciju hrskavice i smanjili upalu u zglobu. Ovaj pristup može pomoći u poboljšanju pokretljivosti, smanjenju bola i usporavanju progresije degenerativnih promena u kolenu. Udarni talasi, sa svojom neinvazivnom prirodom, predstavljaju obećavajuću terapeutsku opciju za ove indikacije, nudeći pacijentima mogućnost ublažavanja simptoma i poboljšanja funkcionalnosti bez potrebe za hirurškim zahvatima. Važno je naglasiti da se primena udarnih talasa treba prilagoditi individualnim potrebama pacijenata i izvesti pod stručnim nadzorom.

Tamara Filipović Tamara Filipović
13:05 - 13:25

Udarni talasi u drugim indikacijama- spasticitet

Udarni talasi su istraživani kao moguća terapeutska opcija i za tretiranje spasticiteta, stanja koje karakteriše povećan tonus mišića i otežana kontrola pokreta. Ovaj pristup može imati potencijal da utiče na neurološke procese i poboljša funkcionalnost pacijenata sa spasticitetom. Primena udarnih talasa u tretmanu spasticiteta ima za cilj opuštanje zategnutih mišića i poboljšanje pokretljivosti. Udarni talasi mogu delovati na nivou nerava i mišića, utičući na neuralne puteve i smanjujući refleksnu aktivnost mišića. Iako su istraživanja još u toku, rezultati su obećavajući u smislu smanjenja spasticiteta i poboljšanja kvaliteta života kod određenih neuroloških poremećaja. Međutim, važno je napomenuti da se primena udarnih talasa za spasticitet treba sprovoditi pod pažljivim nadzorom stručnjaka, kako bi se pravilno odredili parametri terapije i postigao optimalan terapeutski efekat.

Jovana Kojović Jovana Kojović
13:25 - 13:55

Fokusirani udarni talasi-specificne indikacije

Fokusirani udarni talasi (FUT) su visokoenergetske zvučne talasne oscilacije koje se primenjuju na određenoj tački, pružajući precizniju terapiju u odnosu na difuzne udarne talase. Specifične indikacije za upotrebu fokusiranih udarnih talasa uključuju: Kamenje u bubregu (litijaza): FUT se koriste za fragmentaciju bubrežnih kamenaca, omogućavajući njihovo lakše prolazak kroz mokraćni sistem. Ortopedske povrede i poremećaji: Fokusirani udarni talasi su istraživani za tretman različitih ortopedskih stanja, uključujući pseudartroze, aseptičku nekrozu femoralne glave, i slično. Tendinopatije: FUT se koriste za tretiranje različitih tendinopatija, poput one u Ahilovoj tetivi, gde se fokusiraju na područje oštećenja i podstiču regeneraciju tkiva. Povrede mišića i tetiva: Fokusirani udarni talasi mogu pomoći u oporavku od povreda mišića i tetiva, podstičući regeneraciju i smanjenje upale. Celulit: Koriste se i u estetske svrhe za tretman celulita, gde se fokusiraju na masne naslage kako bi poboljšali cirkulaciju i strukturu kože. Vaskularne lezije: FUT se istražuju kao mogućnost u tretiranju određenih vaskularnih lezija, poput hemangioma. Fokusirani udarni talasi predstavljaju naprednu terapeutsku opciju za različite medicinske uslove, omogućavajući ciljanu i efikasnu terapiju sa smanjenim neželjenim efektima. Važno je napomenuti da se primena FUT treba sprovoditi pod nadzorom stručnjaka i uz pažljivu dijagnostiku prilagođenu pacijentovim potrebama.

Una Nedeljković Una Nedeljković
13:55 - 14:15

Diskusija

14:15 - 14:35

Dileme i komplikacije pri primeni udarnih talasa

Iako su udarni talasi pokazali značajan terapeutski potencijal, postoji nekoliko dilema i potencijalnih komplikacija koje treba uzeti u obzir pri njihovoj primeni: Neželjeni efekti: Iako su udarni talasi često dobro podnošljivi, mogu se javiti neželjeni efekti poput privremenog crvenila, otoka, ili osetljivosti na mestu primene. Te reakcije obično prolaze, ali zahtevaju pažljiv nadzor. Kontraindikacije: Postoje određene kontraindikacije za primenu udarnih talasa, uključujući trudnoću, prisustvo krvnih poremećaja, tumora u tretiranom području i neka druga stanja. Precizna dijagnoza i praćenje medicinskog stanja pacijenta su ključni kako bi se izbegle komplikacije. Varijacije u odgovoru: Individualni odgovor na terapiju udarnim talasima može varirati. Neki pacijenti mogu doživeti brzo poboljšanje, dok drugi možda neće pokazati očekivane rezultate. Razumevanje ovih varijacija i prilagođavanje terapije pojedinačnim potrebama igraju ključnu ulogu u efikasnosti tretmana. Potrebno obučeno osoblje: Pravilna primena udarnih talasa zahteva obučeno medicinsko osoblje s iskustvom u korišćenju ove tehnologije. Nedostatak stručnog znanja može povećati rizik od neželjenih efekata ili smanjiti efikasnost terapije. Troškovi: Aparati za udarne talase i sami tretmani mogu biti skupi. Ovo može stvoriti dileme u vezi sa dostupnošću terapije za sve pacijente i postavljanjem prioriteta u zdravstvenom sistemu. Dok je primena udarnih talasa obećavajuća, važno je pažljivo proceniti rizike i koristi, postaviti jasne indikacije, pratiti pacijente tokom terapije, i kontinuirano unapređivati protokole kako bi se smanjile potencijalne komplikacije.

Marija Hrković Marija Hrković
14:35 - 14:55

Praktična primena udarnih talasa

Praktična primena udarnih talasa obuhvata različite medicinske oblasti i terapeutske pristupe. U ortopediji, udarni talasi se koriste za tretiranje tendinopatija, osteoartritisa i fraktura, pružajući neinvazivnu opciju za pacijente. U fizikalnoj terapiji, fokusirani udarni talasi se primenjuju za smanjenje miofascijalnih bolova i poboljšanje funkcionalnosti mišića. Urolozi ih koriste za fragmentaciju bubrežnih kamenaca, dok dermatolozi istražuju primenu u tretmanu celulita. Praktična primena udarnih talasa zasniva se na preciznom određivanju parametara terapije prema specifičnim potrebama pacijenta. Ova tehnologija pruža neinvazivne, efikasne tretmane, smanjujući potrebu za hirurškim intervencijama. Važno je naglasiti kontinuirano istraživanje i obuku medicinskog osoblja kako bi se unapredila efikasnost i šire primene udarnih talasa u medicinskoj praksi.

Una Nedeljković Una Nedeljković
14:55 - 15:15

Diskusija

15:15 - 15:30

Završna reč i podela sertifikata

Milica Lazović Milica Lazović

mesto održavanja
Lokacija

O hotelu

Hotel Moskva, arhitektonski dragulj ruske secesije, zauvek je promenio izgled Beograda i ubrzo postao omiljeno sastajalište beogradske, balkanske i svetske elite.

Otvoren 1908. godine, bio je poznat kao mesto gde se kreirala istorija ovog dela sveta. Nadživeo je dva svetska rata, osam državnih sistema i postao najistaknutiji simbol Beograda kao i najveći šarmer ovdašnje ugostiteljske scene. Kad bi samo zidovi palate Moskve mogli da pričaju, čuli bismo sjajne priče o večnoj ljubavi, diplomatskim strategijama i pregovorima, inspirativnim umetnicima, piscima dobitnicima Nobelove nagrade, kraljevskim događajima, celonoćnim razgovorima… Možda bi otkrili i mnoge tajne koje su mogli čuti tokom poslednjih 114 godina.

U istoriji dugoj više od jednog veka, ovaj istorijski hotel i njegov čuveni kafić ugostili su preko 40 miliona gostiju, a preko 4,5 miliona ljudi je ovde provelo noć. Stoga se sa punim pravom može reći da je hotel Moskva najveći i najgostoljubiviji domaćin u celom regionu.

Hotel Moskva raspolaže sa četiri konferencijske sale, kapaciteta od 20 do 200 osoba, zavisno od konfiguracije. Sve sale su klimatizovane, opremljene modernom, prvoklasnom audio/video konferencijskom opremom i imaju pristup bežičnom internetu.

Raskošni enterijer, uz dnevno svetlo, daće posebnu čar Vašem događaju, uz besprekornu organizaciju našeg kvalifikovanog osoblja.Kako je Hotel Moskva poznat po čuvenoj poslastičarnici i A la carte restoranu, organizujemo seminare, koktele, poslovne doručke, ručkove, večere, uz naše domaće kulinarske poslastice.




Mapa

NAPOMENA
Organizator:

 

Tehnička podrška:

 

9 klijenata trenutno posmatra ovaj aranžman!