+381 11 3618 166 [email protected]
+381 11 3618 166 [email protected]

Karibi

Vaša destinacija
karibi

Gde tirkizno more i beli pesak postaju stvarnost

Karibi, arhipelag smješten u zapadnom delu Atlantskog okeana i Karipskog mora, predstavljaju jedno od najpoželjnijih i najatraktivnijih turističkih odredišta na svetu. Ovaj raj na zemlji privlači putnike svojim prelepim plažama, tirkiznim vodama, bujnim palmama i raznolikim kulturnim uticajima.

Jedna od najpoznatijih destinacija u Karibima je Jamajka, koja nudi opuštajuće plaže, reggae muziku i bogatu kulturnu baštinu. Bahami, sa svojim kristalno čistim vodama i luksuznim odmaralištima, privlače posetioce iz celog sveta. Kuba, poznata po svojoj istorijskoj vrednosti i živoj muzičkoj sceni, takođe privlači putnike.

Karibi nude raznovrsne aktivnosti poput ronjenja, snorklanja, jedrenja i planinarenja. Turisti mogu istraživati ​​podvodne svetove koralnih grebena i posetiti brojne prirodne rezervate i nacionalne parkove.

Jedan od dragulja Bahama , rezervat štiti drugi najveći koralni greben na zapadnoj hemisferi, nakon Mezoameričkog grebena u Centralnoj Americi, osiguravajući plodnu morsku faunu ispod vode i obilan život na kopnu na obali. Nažalost (ili na sreću, u smislu očuvanja) dostupno je samo privatnim brodom ili čarterom, tako da dolazak ovdje može biti skup, ali većina posjetitelja se slaže da je vrijedno troška zbog spektakularnog prirodnog okruženja.

Sastavljen od niza prirodnih bazena od krečnjaka, Plava rupa je skriveni dragulj koji očarava putnike svojim azurnim vodama. Nudi pravu avanturu: plivanje u bazenima, skakanje sa stena, ljuljanje na ljuljaškama iznad vode, istraživanje pećine i desetominutno pešačenje do Skrivenih vodopada. Na licu mesta postoje toaleti i svlačionice, a dostupni su i ormarići i prsluci za spašavanje. Na Plavoj rupi nema puno gužve, posebno od sredine jutra nadalje.

Nacionalni morski park Bonaire je najstariji rezervat u svetu. Park, osnovan 1979. godine, obuhvata sve vode koje okružuju Bonaire i Klein Bonaire, od visokih obala do dubine od 60 metara. Ova površina iznosi oko 2.700 hektara, uključujući koralne grebene, morsku travu i mangrove. Ukupna kopnena površina uključuje tri slane lagune, pet izvora slatke vode i oblasti sa peščanim plažama. Peščane plaže su vitalna mesta za gneždenje morskih kornjača.

Koralni grebeni oko Bonairea su dom gotovo svih vrsta tvrdih i mekanih korala u Karipskom moru. Pored toga, ovde živi više od 340 vrsta riba, što ga čini jednim od najzdravijih i najraznovrsnijih grebena u regionu. Zapadna strana Bonairea je prepuna lokacija za ronjenje koje su lako dostupne sa plaže. Lokacije za ronjenje oko Klein Bonairea su dostupne roniocima brodom. Osim malog područja, BNMP je slobodno dostupan roniocima.

Do trentka kada većina turista napusti Jamajku, osećaju se kao lokalci. Gotovo svuda gde odete, bićete uronjeni u jamajčansku kulturu, od reggae muzike do pripreme jerk piletine na roštilju pored puta. Jamajka je popularna karipska destinacija zbog čestih letova do ostrva i mnogih all-inclusive odmarališta, što je čini lakim odmorom za planiranje.

Iako će veći deo vašeg odmora verovatno biti proveden na plaži Seven Mile Beach u Negrilu, Jamajka je odlična za putnike koji vole aktivan odmor. Dunn’s River Falls je samo jedan od mnogih zadivljujućih vodopada u Jamajci, gde možete plivati u vodi i pešačiti uz vodopad. Takođe postoje organizovane ekskurzije do Nacionalnog parka Blue Mountains i ronjenje.