+381 11 3618 166 [email protected]
+381 11 3618 166 [email protected]

Obaveštenje o kolačićima

Obaveštenje o kolačićima kompanije Viatris
Poslednje ažuriranje: Septembar 2023.

Kompanija Cd Travel (zbirno: „Kompanija”, „mi”, „naš” i „nas”), kao i treće strane, uvode tehnologije za digitalno praćenje (kao što su kolačići, pikseli, oznake i slične tehnologije, zbirno „Kolačići”) na digitalnoj imovini u našem vlasništvu (kao što su naš sajt i naša e-pošta) iz više razloga, u koje spadaju omogućavanje pravilnog rada naših sajtova i pružanja proizvoda, usluga i informacija koji su Vam najprikladniji.

Ovo obaveštenje o kolačićima (u nastavku: „Obaveštenje”) pojašnjava šta su Kolačići i iznosi detalje o Kolačićima koje koristimo. Obaveštenje takođe pojašnjava šta možete izabrati u smislu upotrebe tih kolačića.

1. Šta su kolačići?

Kolačić” je mala tekstualna datoteka koja se obično smešta na Vaš uređaj kada ste u interakciji sa nekom digitalnom imovinom, npr. kada posetite neki sajt ili učitate neku e-poštu. Informacije smeštene u kolačiću mogu da se čitaju prilikom narednih poseta toj digitalnoj imovini, što omogućava da se taj uređaj prepozna. „Kolačići vlasnika” su kolačići koje postavlja digitalna imovina koju posećujete; „kolačići trećih strana” su kolačići koje postavljaju treće strane kada posetite tu digitalnu imovinu.

Trajni kolačići” su kolačići koji se ne brišu automatski kada isključite pregledač ili uređaj. Za razliku od njih, „kolačići sesije” se brišu kada isključite pregledač ili uređaj. Trajni kolačići omogućavaju sajtu da „zapamti” neke stvari o Vama kao ponovnom posetiocu, npr. podešavanja jezika.

Kompanija Viatris može da prikuplja podatke od Vas koristeći Kolačiće. Pročitajte „Globalnu napomenu o privatnosti” za više informacija o tome kako obrađujemo podatke o ličnosti, uključujući i podatke o ličnosti dobijene automatski od Kolačića.

2. Koje kolačiće koristi kompanija CD Travel?

Naši sajtovi, aplikacije, e-pošta i druge digitalne usluge (naša „Imovina”) može da koristi i Kolačiće vlasnika i Kolačiće trećih strana. Ovi Kolačići obavljaju različite funkcije i mogu da se grupišu na sledeći način:

  • Neophodni kolačići
  • Korisnički kolačići
  • Analitički kolačići
  • Reklamni kolačići
  • Neophodni Kolačići

Neophodni Kolačići

Neophodni Kolačići omogućavaju osnovne vidove funkcionisanja naše Imovine, kao što su bezbednost, upravljanje mrežom, identifikacija korisnika i pristupačnost. Bez tih Kolačića ne bi Vam bile dostupne Imovina i sa njom povezane usluge, kao što su pregledanje ili kupovina koje mogu da obavljaju samo registrovani korisnici. Iako možete podesiti pregledač tako da odbacuje ove Kolačiće, to bi moglo da utiče na način funkcionsanja naše Imovine.

Korisnički Kolačići

Korisnički Kolačići prikupljaju informacije koje dozvoljavaju sajtu da zapamti izbore koje ste načinili, kao što su podešavanja jezika ili regije u kojoj ste. Korisnički Kolačići nam dozvoljavaju da Vam pružimo prilagođenije sadržaje i bolje iskustvo dok se krećete po Imovini. U slučajevima određenim zakonom, zatražićemo Vaš pristanak pre postavljanjakorisničkih Kolačića na Vaš uređaj.

Analitički Kolačići

Analitički Kolačići se koriste isključivo za interna istraživanja o tome kako da poboljšamo usluge koje pružamo korisnicima Imovine. Analitički Kolačići procenjuju Vašu interakciju sa Imovinom na anoniman način i ne prikupljaju nikakve informacije koje mogu da Vas identifikuju. U slučajevima određenim zakonom, zatražićemo Vaš pristanak pre postavljanja analitičkih Kolačića na Vaš uređaj.

Reklamni Kolačići

Reklamni Kolačići služe za podršku našim marketinškim i reklamnim inicijativama time što omogućavaju bolje ciljanje marketinških i reklamnih poruka i merenje efikasnosti našeg oglašavanja. U slučajevima određenim zakonom, zatražićemo Vaš pristanak pre postavljanja reklamnih Kolačića na Vaš uređaj.

3. Kako se kontrolišu Kolačići

Zavisno od važećeg zakona, možete imati pravo na izbor da li će se određeni Kolačići učitati prilikom Vaše posete. Ako ne želite da Imovina koristi Kolačiće, pratite uputstva navedena u traci sa opisom kolačića na sajtu kada posetite sajt. Odbijanje ili uklanjanje Kolačića u pregledaču ili njegovim podešavanjima može da utiče na dostupnost i rad Imovine. Podešavanja se možda moraju postaviti za svaki pregledač, uređaj i domen ili imovinu koju posetite.
Za dodatne informacije o kolačićima, npr. kako da vidite koji su kolačići postavljeni na Vaš uređaj i kako da upravljate njima ili ih uklonite, posetite www.allaboutcookies.org. Ako ste u Evropskoj Uniji, možete posetiti i www.youronlinechoices.eu da biste videli koji izbori postoje za pojedine kolačiće. Ako ste u SAD, možete posetiti stranicu za isključivanje na sajtu Inicijative za oglašavanje na mreži http://optout.networkadvertising.org/?c=1 da biste saznali kako da isključite korišćenje pojedinih kolačića treće strane koji se tiču oglašavanja na bazi interesovanja.

4. Izmena ovog Obaveštenja

Možemo s vremena na vreme da ažuriramo ovo Obaveštenje. Savetujemo Vam da redovno pregledate Obaveštenje i proverite datum poslednjeg ažuriranja koji je prikazan na početku Obaveštenja. Kada budemo načinili neku materijalnu izmenu Obaveštenja, trudićemo se da Vas obavestimo o tome postavljanjem uočljivog natpisa na naš sajt ili na drugi zakonom propisan način.

5. Pitanja?

Ako imate pitanja u vezi sa tim kako koristimo kolačiće, možete se javiti na e-mail adresu [email protected]