+381 11 3618 166 [email protected]
+381 11 3618 166 [email protected]

PUTOVANJE EGIPTOM: otkrivanje stare civilizacije

Moje putovanje Egipatom bilo je iskustvo koje će mi zauvek ostati urezano u sećanju. Ova zemlja bogata istorijom i kulturom pružila mi je priliku da otkrijem tajne stare egipatske civilizacije, da istražim drevne piramide i hramove, i da se upoznam s ljudima koji čuvaju ovo nasleđe vekovima.

Kada sam stigao u Kairo, glavni grad Egipta, prvo što mi je privuklo pažnju bila je gužva i buka ulica. Kairo je grad koji nikada ne spava, sa saobraćajem koji se čini potpuno haotičnim, ali uskoro sam shvatio da ovo čini deo jedinstvenog šarma grada. Nakon brze vožnje taksijem stigao sam do hotela i spremio se za svoj prvi dan istraživanja.

Moja prva stanica bila je Giza, dom čuvenih piramida. Kada sam prvi put ugledao Keopsovu piramidu, osećao sam se fasciniranošću i divljenjem. Ova ogromna građevina, visoka više od 140 metara, izgrađena je pre više od 4.000 godina i i dalje predstavlja misteriju za mnoge istraživače. Dok sam se približavao piramidi, mogao sam osetiti duboku povezanost sa starim Egipćanima, ljudima koji su podigli ovu građevinu kako bi sačuvali svoje kraljeve u zagrobnom životu. Ulazak u unutrašnjost piramide bio je poseban trenutak. Svetlost je bila slaba, a vazduh zasićen mirisom starosti. Hodajući kroz uske prolaze i stepenice, razmišljao sam o tome kako su radnici tog vremena uspeli da izgrade ovako neverovatan spomenik bez modernih tehnologija. Unutar piramide, ugrožavajući crteži i hijeroglifi svedoče o bogatoj istoriji ovog mesta.

Nakon obilaska piramida, krenuo sam ka Sfingi, drevnom kamenom čuvaru. Ova ogromna skulptura sa lavljim telom i ljudskim licem ostavlja bez daha svojom monumentalnošću. Sfenks je još jedna enigma stare egipatske civilizacije, a teorije o njegovoj svrsi i poreklu i dalje intrigiraju arheologe.

Narednog dana, posetio sam Egipatski muzej u Kairu, dom impresivne zbirke egipatskih artefakata. Muzej je prava riznica blaga, sa hiljadama predmeta koji datiraju iz različitih perioda egipatske istorije. Najimpresivniji trenutak bio je susret sa Tutankamonovom grobnicom, gde su se nalazili brojni dragoceni artefakti, uključujući njegovu čuvenu maslinasto-zlatnu masku. Stojao sam tamo, fasciniran činjenicom da su ovi predmeti preživeli hiljade godina i da mi danas imamo privilegiju da ih vidimo.

Nakon Kaira, krenuo sam prema Luksoru, gradu bogova i faraona na obali reke Nil. Luksor je bio srce drevnog Egipta, gde su se odvijali važni verski i politički događaji. Prva destinacija u Luksoru bila je hram Karnak, ogromni kompleks hramova posvećenih različitim bogovima. Šetajući kroz niz kolonada i monumentalnih statua, osećao sam se sitno u odnosu na ovu grandioznu arhitekturu. Hram Karnak je mesto gde je svako kamenje ispričalo priču o egipatskoj veri i kulturi.

Posle Karnaka, posetio sam Hram Luksora, još jedno veličanstveno mesto. Ovaj hram je bio posvećen bogu Amonu i faraonima, a njegova avenija sfingi koja vodi do ulaza dodatno je pojačala osećaj da sam zakoračio u prošlost. Hram Luksora je posebno impresivan noću, kada je osvetljen, stvarajući nezaboravnu atmosferu.

Narednog dana sam se ukrcavao na krstarenje Nilom, što je bio neizostavan deo mog putovanja. Plovidba Nilom pružila mi je priliku da istražim manje poznate delove Egipta i da se upoznam s lokalnim životom duž reke. Prva stanica bila je dolina kraljeva, gde su se nalazile grobnice mnogih faraona, uključujući i Tutankamona. Unutar ovih grobnica, zidovi su bili prekriveni bogatim slikama i hijeroglifima koji su opisivali put faraona kroz zagrobni svet. Osećao sam se kao da sam zakoračio u svet mrtvih dok sam istraživao ova sveta mesta.

Nakon doline kraljeva, posetio sam dolinu kraljica, gde su sahranjivane kraljice i princeze. Grobnice ovde nisu bile tako grandiozne kao u dolini kraljeva, ali su i dalje odisale posebnom energijom i lepotom. Ovde sam se divio freskama koje su prikazivale svakodnevni život žena iz tog vremena.

Egipat je knjiga čovečanstva, njegova najveća knjiga.

Victor Hugo

Nastavljajući krstarenje Nilom, stigao sam do Asuana, grada na jugu Egipta. Asuan je poznat po svojim kamenolomima, odakle su kameni blokovi iskorišćeni za gradnju mnogih egipatskih hramova i spomenika. Posetio sam hram Filae, posvećen boginji Izidi, koji je preseljen na ostrvo kako bi bio sačuvan od poplave Nila. Ovaj prelepi hram na obali reke Nil ostavio je snažan utisak na mene, a priča o njegovom spasavanju bila je inspirativna.

Narednog dana sam se zaputio prema Abu Simbelu, mestu gde se nalaze dva veličanstvena hrama izgrađena u steni. Hramovi su posvećeni faraonu Ramsesu II i njegovoj supruzi Nefertari. Impresivno je to što su ovi hramovi takođe premesteni kako bi bili sačuvani od podizanja nivoa Nila. Kada sam stajao ispred ovih monumentalnih skulptura faraona i bogova, osećao sam se malenim i divljenjem prema veštini i predanosti starih Egipćana.

Moj sledeći korak bio je povratak u Kairo, ali pre toga sam posetio Asuansku branu, jedan od najvećih inženjerskih poduhvata 20. veka. Ova brana je regulisala nivo Nila i omogućila kontrolisanje poplava i proizvodnju električne energije za ceo Egipat. Ovde sam shvatio koliko je reka Nil bila važna za drevnu i modernu egipatsku civilizaciju.

Kada sam se vratio u Kairo, imao sam priliku da istražim moderni deo grada, uključujući tržnice, restorane i kafiće. Upoznao sam i lokalne ljude koji su mi pričali o svom životu i kulturi. Njihova gostoljubivost bila je nešto što ću zauvek pamtiti.

Na kraju mog putovanja, shvatio sam da Egipat nije samo zemlja piramida i faraona, već i mesto bogate kulturne baštine i života. Ovo putovanje mi je omogućilo da duboko zaronim u istoriju i kulturu stare egipatske civilizacije, da istražim njihove drevne građevine i umetnost, i da se divim njihovim dostignućima.

Egipat je mesto koje će zauvek ostati u mom srcu, i nadam se da će i drugi imati priliku da otkriju lepote ove zemlje i njenu duboku vezu sa svojom prošlošću. Putovanje Egipatom je ne samo putovanje kroz prostor, već i kroz vreme, koje nas podseća na snagu ljudske maštovitosti i veštine koja može preživeti vekovima.

Imate pitanje??

Nemojte se ustručavati da nas pozovete. Mi smo tu za Vas i rado ćemo Vam dati savet i pomoć.

+381 11 3618 166
+381 11 3618 167

[email protected]

Najnoviji postovi

angkor wat in cambodiaf18cbb
Angkor Wat
4. oktobar 2023.
f tut a 20151130 scaled
Tutankhamun – simbol Egipta
3. oktobar 2023.

Zašto CD Travel?

  • Najbolje cene
  • Uvek dostupni 24/7
  • Ekskluzivne ture i destinacije
  • Podrška tokom putovanja