+381 11 3618 166 [email protected]
+381 11 3618 166 [email protected]

Tutankhamun – simbol Egipta

Drevni Egipat oduvek je bio fascinantan za mnoge ljude širom sveta. Njegova bogata istorija, kultura i arheološki nalazi često su nas uvodili u tajanstveni svet faraona i piramida. Jedno od najpoznatijih imena iz egipatske istorije je svakako Tutankamon, mladi faraon čija grobnica je postala simbol drevnog Egipta. Nedavno sam imao priliku da posetim Tutankamonovu grobnicu i želeo bih podeliti svoje utiske.

Putovanje u Egipat uvek je posebno iskustvo. Dolazak u Kairo, glavni grad Egipta, prepun je uzbuđenja. Međutim, prava avantura počinje tek kada stignete u Luksor, gde se nalazi Dolina kraljeva, poznato mesto sa mnogim grobnicama drevnih faraona. Tu se nalazi i grobnica Tutankamona, faraona koji je vladao Egiptom pre više od 3.300 godina.

Otkriće Tutankamonove grobnice 1922. godine predstavlja jedno od najznačajnijih arheoloških dostignuća 20. veka. Ova grobnica, poznata i kao KV62 (Kings’ Valley 62), postala je simbol drevnog Egipta i izazvala je ogroman interes i divljenje širom sveta. Ovaj esej će istražiti kako je otkrivena Tutankamonova grobnica, uzimajući u obzir istorijski kontekst, događaje tokom iskopavanja i njene posledice na svet arheologije i popularnu kulturu.

Drevni Egipat, zemlja faraona i piramida, fascinira svet vekovima. Njegova bogata istorija, kultura i umetnost privlače pažnju svih koji se zainteresuju za prošlost. U ovom kontekstu, jedno od najzagonetnijih i najznačajnijih imena je Tutankamon, mladi faraon iz 18. dinastije, koji je vladao Egiptom oko 1332-1323. godine pre nove ere. Pre nego što krenemo dublje u priču o otkriću njegove grobnice, prvo ćemo se upoznati sa samim faraonom.

Tutankamon, čije je ime značilo “Živ je obraz Amona”, postao je faraon Egipta u devetoj godini svog života. Njegova vladavina smatra se kratkom i relativno neznačajnom u poređenju sa nekim od velikih faraona kao što su Ramses II ili Tutmosis III. Ipak, on će postati jedan od najpoznatijih faraona u istoriji zahvaljujući svojoj grobnici i spektakularnim artefaktima koji su pronađeni u njoj.

Pioniri egiptologije i pokušaji prethodnika

Pre nego što je Tutankamonova grobnica otkrivena, mnogi egiptolozi i avanturisti su pokušali da pronađu tragove koji bi ih vodili do ove izgubljene grobnice. Većina ovih pokušaja završila je bezuspešno, a neki su čak bili fatalni.

Jedan od najpoznatijih prethodnika u potrazi za Tutankamonovom grobnicom bio je Theodor M. Davis, američki advokat i egiptolog, koji je 1907. godine započeo iskopavanja u Dolini kraljeva. Iako je naišao na mnoge grobnice faraona, Tutankamonova grobnica ostala je skrivena. Davis je bio prisiljen prekinuti svoja iskopavanja zbog finansijskih problema, ali je ostavio značajan trag u proučavanju drevnog Egipta.

Odlučujući trenuci u otkriću Tutankamonove grobnice dogodili su se u prvoj polovini 20. veka, kada je britanski arheolog Howard Carter postao ključna figura u potrazi za grobnicom. Carter je bio iskusan arheolog sa strašću prema Egiptu i dubokim uverenjem da se grobnica Tutankamona može pronaći.

Godine 1914. Howard Carter dobio je odobrenje i finansijsku podršku od Georgea Herberta, petog grofa od Carnarvona, engleskog aristokrate i kolekcionara egipatskih artefakata. Carter je pre toga proveo godine tragajući za tragovima i prateći mnoge teorije koje su ukazivale na moguće mesto gde bi grobnica mogla biti sakrivena.

Napokon, 4. novembra 1922. godine, Carterov tim naišao je na prve zidove koje su preprečavale put ka grobnici. Nakon pažljivog čišćenja i istraživanja, otkriven je ulaz u grobnicu, sa zapečaćenim vratima na kojima je bio utisnut pečat faraona Tutankamona. To je bio trenutak koji će zauvek promeniti tok arheološke istorije.

Kada su vrata otvorena, Howard Carter i George Herbert Carnarvon su svedočili spektakularnom prizoru bogatstva i umetnosti drevnog Egipta. Unutar grobnice, pronađeno je mnoštvo artefakata, uključujući Tutankamonov sarkofag, tron, zlatne maske i druge vredne predmete. Tutankamonova mumija, savršeno očuvana, ležala je u unutrašnjem sarkofagu.

Arheološki blago

Otkriće Tutankamonove grobnice predstavljalo je izuzetno bogatstvo za svet arheologije i istoriografije. Grobnica je bila ispunjena brojnim artefaktima koji su bacili novo svetlo na život drevnog Egipta. Neki od najupečatljivijih artefakata uključuju:

  • Zlatna Masko Tutankamona: Jedan od najpoznatijih artefakata u grobnici je zlatna maska koja je pokrivala glavu i ramena Tutankamonove mumije. Ova maska, izrađena od čistog zlata, smatra se jednim od najlepših umetničkih dela iz tog perioda.
  • Sarkofag: Tutankamonova mumija bila je smeštena u nizu sarkofaga. Unutrašnji sarkofag bio je izrađen od čvrstog crvenog granita i prekrasno je ukrašen hijeroglifima i reljefima.
  • Artefakti za svakodnevnu upotrebu: Osim luksuznih artefakata, pronađeni su i predmeti za svakodnevnu upotrebu, uključujući posuđe, igre i oruđa. Ovi predmeti pružaju uvid u svakodnevni život drevnih Egipćana.
  • Slike i zidne reljefe: Zidovi grobnice bili su ukrašeni slikama bogova, faraona i scenama iz Tutankamonovog života. Ovi reljefi su pričali priču o bogatom nasleđu drevnog Egipta.

Posledice Otkrića

Otkriće Tutankamonove grobnice imalo je dubok i trajan uticaj na svet arheologije, egiptologije i popularne kulture. Otkriće grobnice donelo je obilje informacija o drevnom egipatskom društvu, umetnosti i religiji tog vremena. Arheolozi su imali priliku proučiti netaknute artefakte i mumiju, što je bilo od neprocenjive važnosti za razumevanje drevnog Egipta.  Tutankamon i njegova grobnica postali su ikoni popularne kulture. Slike faraona i njegovih artefakata počele su se pojavljivati u raznim medijima, uključujući filmove, knjige, igre i razne suvenire. To je dovelo do povećanja interesovanja za egipatsku arheologiju i istoriju širom sveta. Otkriće Tutankamonove grobnice podstaklo je dalja istraživanja i iskopavanja u Egiptu. Mnoge druge grobnice su pronađene u Dolini kraljeva, doprinoseći našem razumevanju drevnog Egipta.

Otkriće Tutankamonove grobnice ostaje jedno od najuzbudljivijih i najvažnijih arheoloških dostignuća u istoriji. Zahvaljujući stručnosti Howarda Cartera, podršci Georgea Herberta Carnarvona i slučajnom otkriću radnika, svet je dobio uvid u blago drevnog faraona. Ovo otkriće promenilo je našu percepciju o Egiptu i njegovoj istoriji, ostavljajući neizbrisiv trag u svetu arheologije i popularne kulture. Tutankamonova grobnica postala je simbol strpljenja i istrajnosti, podsećajući nas da tajne drevnih civilizacija čekaju da budu otkrivene.

Imate pitanje??

Nemojte se ustručavati da nas pozovete. Mi smo tu za Vas i rado ćemo Vam dati savet i pomoć.

+381 11 3618 166
+381 11 3618 167

[email protected]

Najnoviji postovi

angkor wat in cambodiaf18cbb
Angkor Wat
4. oktobar 2023.
6d5b4831 ff23 4333 979f c3ac66e9d114 egypt giza pyramids camel train ss large
PUTOVANJE EGIPTOM: otkrivanje stare civilizacije
3. oktobar 2023.

Zašto CD Travel?

  • Najbolje cene
  • Uvek dostupni 24/7
  • Ekskluzivne ture i destinacije
  • Podrška tokom putovanja