+381 11 3618 166 [email protected]
+381 11 3618 166 [email protected]

Turska

mesto gde istok sreće zapad

Turska je jedna od najatraktivnijih turističkih destinacija na svetu. Nalazi se na raskrsnici između Evrope i Azije, čime nudi bogatu i raznoliku ponudu za posetioce svih profila. Ova zemlja, sa svojom izvanrednom kombinacijom istorijskih spomenika, prelepih prirodnih lepota i ukusne kuhinje, pruža nezaboravan doživljaj za sve posetioce.

Jedan od najznačajnijih razloga zašto turisti biraju Tursku jeste njen bogat istorijski nasleđe. Gradovi poput Istanbula, Ankare i Efesa obiluju fascinantnim arhitektonskim spomenicima koji datiraju unazad hiljadama godina. Hagija Sofija i Plava džamija u Istanbulu, kao i antički ostaci u Efesu, svedoče o bogatoj prošlosti ove zemlje. Posetioci se mogu zagubiti u vremenu dok istražuju ove fascinantne spomenike.

Turska je takođe poznata po svojoj predivnoj prirodi. Obala turske rivijere pruža beskrajne plaže sa kristalno čistim morem, savršenim za sunčanje i vodene sportove. Kapadokija, sa svojim jedinstvenim stenama oblikovanim vulkanskim aktivnostima, pruža nezaboravan doživljaj balona u vazduhu. Nacionalni park Gore Ararat i planine Taurus nude brojne staze za planinarenje i istraživanje divlje prirode.

Turska kuhinja je još jedan dragulj ove zemlje. Posetioci mogu uživati u autentičnim jelima kao što su kebab, baklava, i turska kafa. Restorani širom zemlje nude širok izbor ukusnih jela i pića, a turska gostoljubivost će vas ostaviti bez daha.

Nisu samo prirodne lepote i istorijski spomenici ono što čini Tursku posebnom. Takođe je poznata po svojim živopisnim bazarama, gde možete kupiti suvenire, začine i rukotvorine. Takođe, turski kupatili, poznati kao hamami, nude jedinstveno iskustvo opuštanja i čišćenja.

U zaključku, Turska je destinacija koja zadovoljava sva čula i pruža nezaboravan doživljaj. Njena kombinacija bogate istorije, prelepe prirode, ukusne hrane i gostoljubivih ljudi čini je idealnom destinacijom za sve vrste turista. Bez obzira da li želite da istražujete istorijske spomenike, opuštate se na plaži ili uživate u ukusnoj hrani, Turska će vas sigurno oduševiti svojom raznolikom ponudom.

 • Površina: Turska se prostire na površini od oko 783.562 kvadratnih kilometara, što je čini jednom od najvećih zemalja u svetu.

 • Stanovništvo: Prema podacima iz 2021. godine, Turska ima populaciju od oko 82 miliona ljudi, čineći je jednom od najnaseljenijih zemalja u Evropi i Aziji.

 • Glavni grad: Ankara je glavni politički centar Turske, dok je Istanbul najveći grad i ekonomska prestonica zemlje.

 • Jezici: Zvanični jezik u Turskoj je turski, ali se u zemlji govori i mnogo drugih jezika, posebno u većim gradovima gde postoje različite etničke grupe.

 • Religija: Islamska vera, posebno sunitski islam, dominira religioznim pejzažem Turske. Turska je poznata po svojoj istoriji vezanoj za islam i ima mnoge verske spomenike.

 • Ekonomija: Turska ima razvijenu tržišnu ekonomiju koja se razvila tokom decenija. Sektori kao što su proizvodnja, usluge, turizam i poljoprivreda doprinose ekonomskoj aktivnosti.

 • Turizam: Turska je popularna turistička destinacija i privlači milione posetilaca svake godine. Početkom 2020-ih, turizam je bio značajan deo turske ekonomije.

 • Kulturna baština: Turska je domaćin mnogih svetski poznatih istorijskih spomenika, uključujući Hagiju Sofiju, Plavu džamiju i drevni grad Efes.

 • Prirodne lepote: Turska ima raznovrsnu prirodnu lepotu, uključujući prelepe plaže duž turske obale, Kapadokiju sa svojim jedinstvenim pejzažom i planine Taurus.

 • Politika: Turska je republika sa demokratskim sistemom vlasti. Predsednik je najviši politički lider zemlje.

Zašto CD Travel?

 • Najbolje cene
 • Uvek dostupni 24/7
 • Ekskluzivne ture i destinacije
 • Podrška tokom putovanja

Imate pitanje??

Nemojte se ustručavati da nas pozovete. Mi smo tu za Vas i rado ćemo Vam dati savet i pomoć.

+381 11 3618 166
+381 11 3618 167

[email protected]

Najnoviji postovi

6d5b4831 ff23 4333 979f c3ac66e9d114 egypt giza pyramids camel train ss large
PUTOVANJE EGIPTOM: otkrivanje stare civilizacije
3. oktobar 2023.